Rätt behå till rätt sport

Sport-BH

Rätt behå när man tränar är minst lika viktig som ett par bra skor. En kvinna med större byst behöver exempelvis ett mycket bra stöd för att inte skada nacke och rygg. Har man en bra anpassad behå får man dessutom en bättre träningsupplevelse.

Det säger i alla fall Josefina Kihlström som utbildar ledare på Friskis & Svettis till tidningen Testfakta. Springer man ofta eller håller på med idrotter där man sysslar med många hopp är det också viktigt att ha en behå som har mycket stöd. Håller man på med lugnare sporter som exempelvis yoga kan det räcka med en enklare behå.

Det kan vara svårt att veta vilken sorts behå man ska köpa men Josefina Kihlström menar att man ska prova minst fem stycken behåar innan bestämmer sig. Särskilt om man har större byst är det viktigt att behån går att justera – både i axelbanden och i behåbandet. Det är inte alltför enkelt att finna sådana sportbehåar, men de finns hos specialbutiker på nätet som specialiserar sig på att erbjuda behåar för kvinnor med stor byst. En behå ska sitta ganska tight men den får absolut inte göra ont eller kännas obekväm. Den får heller inte skava eller ge röda märken efter sig. Man kan prova att hoppa lite när man testar den för att känna hur den känns. Var noga med hur märken, knappar och sömmar känns.

En annan sak man ska vara noga med menar Josefina Kihlström är att materialet går tillbaka efter användning. Annars riskerar tyget att bli slappt redan efter några tvättar och användningar.