Nått ditt viktmål? Tips för att hitta rätt stil!

Att ingen är den andre lik är naturligt för oss människor. Vi föds med olika förutsättningar och vi lever våra liv på olika sätt utifrån aspekter som intressen, samhälle och så vidare. Även kroppen och våra individuella proportioner är unika och alla människor bör vara vän med sin egen kropp för att finna välmående och balans i livet.

Idag finns en stor kunskap om hälsa och kost, vilket skapat mängder av olika dieter för den som vill gå ner i vikt. Vilken metod man väljer är helt upp till en själv. Oftast brukar inte dieten ge resultat förrän man verkligen hittat någon som passar ens vardag och livsstil. Man ska dock komma ihåg att en hälsosam kropp inte bara kräver rätt kost, utan även fysisk aktivitet och en inre mental balans.

Lyckan efter en viktnedgång är oftast total och förutom att man får mer ork och energi kan man äntligen klä sig i kläder man tidigare inte ens vågat blicka mot. Vad många däremot inte tänker på är att en kropp som minskat i fettmassa sällan har samma strama hud som en av naturen slank person. Det finns därför oftast väldigt mycket överbliven och löst hängande hud som påverkar hur kläderna sitter. Rent omfångsmässigt kan man passa i en storlek, men när det kommer till styling blir klädernas passform helt plötsligt väldigt viktigt.

Den som lider både fysiskt och psykiskt av viktnedgångens efterlämningar kan med fördel konsultera en kirurg kring möjligheterna att återfå sin normala hud. De operationer som genomförs idag är betydligt säkrare än tidigare och det finns inte alls samma komplikationsrisk som förr. Beroende på var problemet sitter ger kirurgen förslag på lämpliga ingrepp.

Om kroppen inte påverkats i så pass hög grad att bodylift eller annan typ av operation behövs kan enkla tips som exempelvis passform på kläder räcka för att förbättra utseendet. Ett trick många stilexperter rekommenderar är att välja plagg som fokuserar på de kroppsdelar man är nöjd med. På så sätt döljer man överbliven hud på ett naturligt sätt.

En psykisk del av snabb viktnedgång är att man inte är van vid sin nya form. Man klär sig fortfarande i samma kläder, köper stora storlekar och bär fortfarande med sig skamkänslor över sin kropp och utseende. Det tar ett tag för hjärnan att komma ikapp. Det är viktigt att prata om hur man mår under hela viktnedgången, inte minst efter man har nått sitt mål. Man är inte tvungen att ta på sig tajta kläder bara för att man har blivit smalare, men det kan vara ett knep för att övertyga en själv om att man inte är samma person längre.

Det kan också tära på familj och vänner när man fått en ny insikt i sitt liv. Många som går ned i vikt får även vissa personlighetsändringar: man mår bättre, blir mer framåt, vill testa nya saker och klär sig helt annorlunda. Det gäller att omgivningen är förstående för ens nya jag och de som inte kan acceptera att man har förändrats från insidan och ut, kanske inte finns kvar som vänner så länge.